Mengapa
saya perlu makan secara sihat semasa hamil?
Anda
perlu amalkan pemakanan sihat untuk:
·
memastikan
perkembangan bayi yang sihat
·
mengekalkan
kesihatan ibu
· memenuhi
keperluan nutrein dan memastikan pertambahan berat badan yang bersesuaian
semasa hamil.
Jenis
makanan macamana yang berkhasiat untuk saya?
Anda
perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang mengikut piramid makanan semasa
hamil.
Berapa
kerap saya perlu makan dalam sehari dan jumlah makanan yang perlu diambil?
Anda
perlu makan pada setiap kali waktu dengan mengambil makanan yang seimbang.
Ada tak
makanan yang perlu saya makan lebih semasa hamil?
Pilih
makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrein seperti:
·
Kalsium
(susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)
·
Vitamin A
(hati, susu, telur)
·
Vitamin B
Kompleks (hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)
·
Vitamin C
(jambu, betik dan limau)
·
Asid
Folik (sayuran berdaun hijau, hati, kacang)
Ambil
makanan tambahan (jika disarankan oleh doktor atau pakar pemakanan).
Ada tak
makanan yang perlu saya elak semasa hamil?
Anda
perlu elakkan makanan seperti berikut:
·
Makanan
mentah seperti sushi
·
Daging
mentah atau separa mentah
·
Makanan
yang tercemar dengan merkuri
·
Makanan
beralkohol
·
Makanan
herba
·
Minuman
kafein
Boleh ke
saya amalkan atau elakkan makanan mengikut kepercayaan adat resam?
Boleh,
tetapi jangan sampai membahayakan kesihatan anda dan bayi.
· Pemakanan amat penting dan perlu
di jaga oleh ibu bagi menjamin kesihatan bayi dalam kandungan.
·
Contoh Diet yang disyorkan:
-
Nasi – 1 ½ hingga 2 cawan 3 x
sehari
-
Lebihkan pengambilan sayur-sayuran
hijau seperti sawi, pucuk paku, pucuk Manis
-
Pelbagai sumber protein seperti
daging, ikan, ayam, telur dan hasil laut.
-
Lebihkan pengambilan air masak (
6 – 8 gelas sehari)
- Jika lapar di antara waktu malam
anda boleh mengambil snek seperti susu skim/rendah lemak bersama biskut krakers
( 3 – 6 keping @ Roti 1 @ 2 keping).
·
Sumber makanan yang Kaya dengan
zat besi:
-
Daging, telur, ikan dan makanan
laut:
Hati lembu, hati ayam, peparu,
ikan cencaru, kuning telur
-
Sayur-sayuran:
Pucuk
paku, pucuk keledek, kacang buncis, bayam merah, Ubi kentang, ubi keledek.
-
Bijirin, kacang dan kekacang:
Beras perang, Kacang kuda, kacang
hijau dan merah, kacang soya
-
Buah-buahan:
Buah-buahan kering seperti prun,
kismis dan kurma.
·
Cuba tingkatkan Penyerapan Zat
Besi dengan cara berikut:
- Lebihkan pengambilan makanan yang
boleh meningkatkan penyerapan zat besi dalam menu harian.
- Buah-buahan dan sayur-sayuran
yang kaya vitamin C seperti jambu batu, limau, betik, kentang, ubi keledek, Jus
buah-buahan.
-
Pencecah seperti air asam jawa,
sambal mangga atau tomato atau hirisan limau.
No comments:
Post a Comment