"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

24 October 2013

Berat Badan Ibu Hamil

Berat badan ibu hamil akan sentiasa meningkat di sepanjang tempoh kehamilan. Berat badan ideal amat penting sepanjang kehamilan bagi menjamin kesihatan ibu serta perkembangan bayi yang sihat. Tetapi, jika berat badan ibu hamil berlebihan atau berkurangan, maka ibu hamil akan dipantau dan tindakan selanjutnya perlu diambil bagi memastikan kehamilan anda berjalan lancar.


Berat Badan Ideal

Pertambahan berat badan adalah berbeza untuk setiap ibu hami. Oleh itu, adalah penting untuk anda mengetahui pertambahan berat badan yang ideal semasa kehamilan dengan berat anda sebelum hamil. Ini kerana masalah berat badan yang berlebihan semasa kehamilan berisiko mengundang masalah pelbagai masalah kesihatan. Kenaikan berat badan sepanjang tempoh kehamilan ini bergantung kepada tinggi dan berat badan anda sebelum kehamilan.

Sekiranya berat badan anda kurang sebelum hamil, maka anda dinasihatkan untuk menambahkan berat badan anda sekitar 14 – 20 kg.

Bagi ibu hamil yang mempunyai berat badan ideal sebelum hamil, maka penambahan berat badan yang disarankan sepanjang kehamilan adalah sekitar 12.5 – 17.5 kg.

Dan sekiranya ibu hamil mengalami berat badan yang berlebihan sebelum hamil, maka penambahan berat badan yang disarankan adalah sekitar 7.5 – 12.5 kg sahaja.

Manakala bagi ibu hamil yang hamil kandungan kembar (dua atau lebih), berbincanglah dengan doktor mengenai kenaikan berat badan yang sesuai sepanjang tempoh ini. Ini kerana pertambahan berat badan adalah bergantung kepada jumlah janin di dalam rahim. Secara puratanya ibu hamil akan mengalami pertambahan berat badan antara 1.35 kg pada trimester pertama kehamilan dan meningkat kepada 0.45kg setiap minggu sehingga minggu ke-40.


Pertambahan Berat Ideal Ibu Hamil

Trimester Pertama

Pada trimester pertama, berat badan ibu hamil hanya akan bertambah sedikit sahaja dari berat badan sebelum kehamilan iaitu sekitar 1 – 4 paun (0.5 – 2.0 kg). Selalunya ketika ini ibu hamil masih tidak mengalami sebarang perubahan yang besar pada tubuh badan. Selain itu, ramai ibu hamil juga yang berdepan dengan masalah bagi menaikkan jumlah berat badan pada trimester pertama kehamilan. Ini disebabkan mereka mengalami alahan mengandung (morning sickness). Namun, tiada apa yang perlu dirisaukan, ia tidak akan memberi kesan kepada bayi anda, kerana di awal kehamilan bayi yang dikandung tidak memerlukan kalori dan nutrien yang banyak.


Trimester Kedua

Namun untuk trimester kedua dan minggu-minggu yang seterusnya, ibu hamil disarankan untuk menambah berat badan mengikut penambahan berat badan yang disyorkan mengikut kategori berat masing-masing. Pertambahan berat badan akan meningkat lebih pantas disebabkan faktor-faktor tertentu seperti mengidam, mudah berasa lapar serta adakalanya mengalami gejala kuat makan. Jadi dinasihatkan sebaik-baiknya seimbangkan pemakanan anda dengan diet yang sihat seperti buah-buahan, buah-buahan kering, jus buahan dan sebagainya.


Trimester Ketiga


Pada trimester ketiga, kebiasaannya berat badan ibu hamil telah bertambah sebanyak 6.0 kg. Sekiranya lebih, iaitu sekitar 9.0 – 12.0 kg, jangan risau kerana ia masih dalam skala pertambahan berat yang normal. Bagi ibu hamil yang mengalami masalah kurang berat badan, ia berkemungkinan akan menjejaskan tumbesaran bayi. Antara komplikasi yang berlaku seperti bayi kecil (tidak cukup berat semasa lahir) atau bayi dilahirkan sebelum masanya (pramasa). Ini disebabkan bayi yang dikandung tidak menerima bekalan khasiat yang mencukupi. Begitu juga pada ibu hamil yang mengalami berat badan berlebihan, pelbagai masalah dan risiko yang akan dihadapi. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.