"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

21 October 2013

Bahaya Chicken Pox Pada Ibu Hamil

Ramai yang tidak mengetahui tentang bahaya diserang virus vericella (cacar air) atau lebih hingga dikenali sebagai chicken pox ketika sedang hamil. Ia amat berbahaya dan boleh mengancam nyawa fetus (janin) dan ibu jika tidak ditangani dengan betul.


Siapa yang berisiko mengalaminya dan bagaimana mengelakkannya?

Wanita yang terdedah kepada penyakit ini dan tidak mempunyai keimunan terhadapnya. Bagi mengelakkan jangkitan, suntikan vaksin cacar air perlulah diambil. Sekiranya anda dihinggapi cacar air ketika sedang hamil, dapatkan rawatan doktor dengan segera.


Bagaimana boleh menjejaskan bayi dan anda?
  • Ibu boleh mengalami masalah pneumonia atau paru-paru berair.
  • Ibu yang mengalami jangkitan cacar air atau vericella pada lapan hingga 20 minggu kehamilan mempunyai risiko sebanyak 2% untuk bayinya turut mendapat jangkitan ketika di dalam kandungan.
  • Bayi dalam kandungan mempunyai risiko kecacatan anggota badan iaitu kaki, tangan atau mata atau dikenali sebagai congenital vericella syndrom.
  • Ada keadaan di mana apabila si ibu mengalami infeksi vericella, fetus juga mengalami masalah yang sama dan kesan parutnya boleh dilihat pada badan selepas dilahirkan.
  • Bayi boleh dilahirkan dengan berat yang rendah daripada paras normal.
  • Sebanyak tujuh peratus daripada fetus yang mendapat conngenital vericella mati dalam kandungan.
  • Bayi yang lahir empat hari sebelum atau dua hari selepas ibunya mempunyai risiko jangkitan cacar air yang mana boleh mengakibatkan sawan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.