Masalah ini perlu dicegah walaupun terdapat rawatan
yang berkesan kerana risikonya adalah tinggi di kalangan kanak-kanak. Perlindungan
jangka panjang diperlukan untuk mengurangkan sensitiviti pada organ lain
seperti kulit, paru-paru dan hidung.
Tanda-tanda alahan makanan termasuklah urtikaria
(kulit menjadi merah dan gatal), ekzema, muntah, loya, cirit-birit, lelah, mata
berair dan merah, mulut, anak tekak, lidah, mata dan kadang-kadang keseluruhan
tubuh badan menjadi bengkak. Kebanyakkan tindak balas adalah ringan namun jika
teruk, ia dipanggil anaphylaxis dan boleh membawa maut.
Jenis makanan yang menyebabkan alahan bergantung kepada
individu Malaysia, kebanyakan makanan laut (70%) seperti udang, udang kering,
ketam dan makanan biasa (20%) seperti telur, susu lembu, ikan bilis, tepung,
kacang, tepung serta buah-buahan (10%) seperti pisang dan rambutan boleh
menimbulkan alahan.
Alahan kepada susu lembu juga selalu berlaku pada
bayi. Alahan yang teruk akan menyebabkan bayi tidak membesar, selalu muntah dan
kadang kala muntah darah. Langkah untuk mengurangkan risiko alahan makanan
termasuklah menyusui susu ibu sepenuhnya. Jika menghadapi kesukaran menyusukan
susu anak, anda harus mendapatkan nasihat doktor untuk memberi rumusan susu
ipoalergik pada bayi.
Sehubungan itu, makanan pejal harus diberi hanya
selepas bayi berusia enam bulan dan satu jenis makanan yang berbeza harus
diberi setiap minggu. Makanan yang memberi alahan sepatutnya diberi agak lewat
kepada si kecil.
No comments:
Post a Comment