"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

15 March 2013

Berat Badan Ideal Semasa Hamil



Pertambahan berat badan adalah berbeza untuk setiap ibu hami. Oleh itu, adalah penting untuk anda mengetahui pertambahan berat badan yang ideal semasa kehamilan dengan berat anda sebelum hamil. Ini kerana masalah berat badan yang berlebihan semasa kehamilan berisiko mengundang masalah pelbagai masalah kesihatan. Kenaikan berat badan sepanjang tempoh kehamilan ini bergantung kepada tinggi dan berat badan anda sebelum kehamilan.

Sekiranya berat badan anda kurang sebelum hamil, maka anda dinasihatkan untuk menambahkan berat badan anda sekitar 14 – 20 kg.

Bagi ibu hamil yang mempunyai berat badan ideal sebelum hamil, maka penambahan berat badan yang disarankan sepanjang kehamilan adalah sekitar 12.5 – 17.5 kg.

Dan sekiranya ibu hamil mengalami berat badan yang berlebihan sebelum hamil, maka penambahan berat badan yang disarankan adalah sekitar 7.5 – 12.5 kg sahaja.

Manakala bagi ibu hamil yang hamil kandungan kembar (dua atau lebih), berbincanglah dengan doktor mengenai kenaikan berat badan yang sesuai sepanjang tempoh ini. Ini kerana pertambahan berat badan adalah bergantung kepada jumlah janin di dalam rahim. Secara puratanya ibu hamil akan mengalami pertambahan berat badan antara 1.35 kg pada trimester pertama kehamilan dan meningkat kepada 0.45kg setiap minggu sehingga minggu ke-40.

1 comment:

  1. salam kak engku,
    saya sebelum mengandung pun dah overweight tapi bila mengandung, berat turun pada mulanya. sekarang baru naik 5kg, 8 bulan mengandung.
    normal je kan? anak dalam kandungan pun berat sederhana, mengikut usia kandungan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.