"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

30 August 2012

Panduan Memilih Bidan Atau Tukang Urut

Jangan terlalu ghairah dengan pelbagai pakej yang ditawarkan semasa mencari tukang urut untuk melengkapkan rawatan berpantang anda. Ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian agar tidak tertipu atau terpedaya dengan tawaran yang dijanjikan.

1. Pastikan bidan tersebut dicadangkan oleh kawan-kawan yang pernah menggunakan khidmatnya.

2. Pilih bidan yang mengamalkan kebersihan diri seperti kuku tidak panjang, basuh tangan sebelum mengurut dan tidak memakai aksesori yang boleh mengganggu proses urutan.

3. Berpengalaman dan jika boleh mempunyai pendidikan dalam bidang urutan.

4. Pengambilan bidan yang berhampiran kawasan kediaman boleh mengurangkan caj kos pengangkutan.

5. Pastikan pakej yang diambil di salon adalah telus iaitu tiada kos tersembunyi. Apa yang ditawarkan mesti dimasukkan dalam bil.

6. Bagi yang muslim digalakkan mengambil bidan beragama islam untuk memastikan penjagaan aurat.

7. Untuk mengelakkan daripada ditipu, jangan mudah membayar deposit pakej yang diambil sebelum pertemuan dilakukan.

8. Jika memilih pakej salon, pastikan salon terbabit dikenali dan anda mengetahui lokasinya.

9. Pastikan tukang urut mementingkan kesihatan ibu iaitu ada serba sedikit ilmu perubatan asas.

Info:

~ Seeloknya jamu diambil selepas 14 hari tempoh bersalin, ini bertujuan untuk memberi bayi pulih dari kuning sepenuhnya.

~ Sebenarnya rahim ibu boleh naik kembali secara semulajadi selepas tujuh hari bersalin. Amalan sengkak rahim untuk menaikkan peranakan hanya boleh dilakukan selepas tempoh tiga minggu bersalin.

~ Selepas 44 hari berpantang, ibu tetap digalakkan berurut dan bertungku sebulan sekali.

36 comments:

  1. Salam kak engku.. nk tumpang tny.. akak ada x boleh recommend any tukang urut yg bagos skt area sri kembangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aina,
      Sory area sri kembangan akak takde.....uhuhu

      Delete
  2. aina: kalau area sri kembangan boleh call kak sue 0169291330 utk urut bersalin dan sebagainya...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum, Sue ni tukang urut ke? boleh la kasi no phone kat akak, klu ada yg nak ngurut akak boleh rekomenkan.

      Delete
  3. area bandar bukit raja kelang ader x??

    ReplyDelete
  4. Moy, huhuhu takde, tapi klu area wangsa, kl, rawang, sg buloh ada, klu nak akak leh kasi no phone tukang urut tu, akak rasa insyaAllah tukang urut tu boleh ke sana kot.

    ReplyDelete
  5. kak engku, saya tinggal di selayang. Boleh akak bagi contact no untuk mengurut lepas bersalin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sms kat akak tak? Nanti akak bagi no telefon tukang urut yg akak kenal

      Delete
    2. Salam kak engku,
      saya pn tinggal dkat area selayang.. boleh akak bg contact number utk mengurut lpas bersalin? Sy due next week..17/9..

      Delete
    3. Wsalam, Kak Engku ada kenal sorang tukang urut namanya Kak Siti duk area Rawang, klu berminat nak urut ngan Kak Siti nie no tipon dia ye 0123948543.

      Bagitahu Kak Siti dapat no tipon nie dari Kak Engku

      Delete
  6. Area pandan indah ade x kak engku tukang urut yg bgus2? Utk pas pantang...

    ReplyDelete
  7. kak engku blh bg sy no fon tukang urut? sy ddk di ukay perdana..tq

    ReplyDelete
  8. area damansara or manjalara ada tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Akak kenal sorg tukang urut kat kws rumah akak je @ area rawang. Berminat inform ye. Tq

      Delete
  9. kak nak tanya ada kenal mana mana tukang urut bersalin area melaka tak ??

    ReplyDelete
  10. Salam, kak.. saya nak tanya. saya ni selalu sakit perut dari kecik lagi. dah pergi ke hospital. docter kata tak ada apa apa pun. kalau nak buang air besar kena mencangkung. memang susah sikit. tetapi serang perut saya rasa kurang selesa sangat sangat. saya katut jadi apa apa. if nak pergi mengurut boleh ka??

    ReplyDelete
  11. salam kak engku. Boleh rekomen tukang urut bersalin dekat bukit jelutong/ shah alam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, Kak Engku ada kenal sorang tukang urut namanya Kak Siti duk area Rawang, klu berminat nak urut ngan Kak Siti nie no tipon dia ye 0123948543.

      Bagitahu Kak Siti dapat no tipon nie dari Kak Engku

      Delete
  12. salam,nak tanya tukang ururt bersalin area rawang(dekat town) ada tak.saya di bukit rawang putra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, Kak Engku ada kenal sorang tukang urut namanya Kak Siti duk area Rawang, klu berminat nak urut ngan Kak Siti nie no tipon dia ye 0123948543.

      Bagitahu Kak Siti dapat no tipon nie dari Kak Engku

      Delete
  13. askum..kak engku..ada kenal tak bida urut kat kuala terengganu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, kalau kat Besut mak akak ada hihi, tapi klu Kuala Terengganu akak takde kenal tukang urut huhu

      Delete
  14. Kak,sy stay sg buloh.bole sy dptkn hp bidan kt sini?-aini saujana utama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aini, kalau nak nie no tukang urut orang berpantang, namanya Kak Siti 012 3948543

      Delete
  15. Salam..kak engku kenal x tukang urut kwsn sg.buloh..sy stay dkt dgn hosp. Sg.buloh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, boleh cuba call no nie ye, Nama Akak nie Kak Siti 0123948543

      Delete
  16. Salam kak engku..nk cari tkg urut di area kl..ade knl x mne2 tkg urut lps bsalin yg bgs?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum k.engku.jika Urut bersalin area Klang sh.alam boleh hubungi sy 011-12372712.

    ReplyDelete
  18. Kak engku.. kak siti ni bole ke kepong tak ye?

    ReplyDelete
  19. Kak, isteri sya pun tgh mencari tukang urut utk lepas bersalin.. kami duduk area selayang.. blh ke?bayaran bagaimana?..

    ReplyDelete
  20. Salam kak..saya nak bertanya.. ada tak recommendation tukang urut selepas bersalin di area jalan sultan ismail or jalan kuching? Saya due August 13th inshAllh..

    ReplyDelete
  21. salam. saya akan bersalin tak lama lagi... saya duk kat taman velox rawang. ada sape2 bidan yg boleh dtg urut kat rumah tak??

    ReplyDelete
  22. Asalam. K.engku kenal tak mn2 tukang urut lepas bersalin aerial saujana utama sg buloh. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, boleh cuba call no nie ye, Nama Akak nie Kak Siti 0123948543

      Delete
  23. Nk tnya bpe caj mgurut pntang terakhir

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.