"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

20 July 2012

Bila Bayi Enggan Menyusu

Biasanya bayi anda tidak akan menolak apabila tiba masa menyusu, tapi kali ini dia tidak mahu menyusu langsung. Mogok menyusu banyak berlaku pada bayi yang berumur 3 bulan ke atas tanpa sebarang sebab. Tabiat berhenti menyusu secara semulajadi amat jarang berlaku dalam tempoh setahun pertama, dan ia lazimnya berlaku secara perlahan-lahan. Bayi juga tidak mempamerkan rasa gelisah semasa berhenti menyusu secara semulajadi.

Mogok menyusu ini boleh berlaku selama beberapa hari, malah oleh berlanjutan selama seminggu dua. Ada ibu yang memilih untuk berhenti menyusu dalam tempoh mogok ini, tapi biasanya bayi boleh dipujuk untuk menyusu kembali. Yang penting, ibu perlu ada kesabaran dan kesungguhan untuk menjayakannya.

Bayi juga mungkin menunjukkan keengganan menyusu sebelum dia mempamerkan kemahiran perkembangannya seperti merangkak, berdiri atau berjalan.


Cara Memujuk Bayi Kembali Menyusu

~ Sebelum menyusu, pam atau perah payudara anda supaya pengaliran susu lebih lancar dan puting lebih panjang. Bayi mungkin suka cara lebih mudah ini.

~ Latih bayi menghisap jari telunjuk atau jari kelingking anda beberapa minit sebelum menyusu. Ini akan melatih dia menjatuhkan lidahnya untuk menyusu.

~ Menyusu secara kerap - sekerap yang anda mampu. Susui bayi anda sebelum dia terlalu lapar atau sebelum dia menangis.

~ Cuba menyusukan bayi anda ketika dia mengantuk atau baru terjaga dari tidur. Sesetengah ibu mendapati bayi mereka secara semulajadi akan menyusu sebelum tidur.

~ Ubah kedudukan anda ketika menyusu. Cuba menyusu sambil berbaring bagi mengurangkan gangguan. Lakukannya di dalam bilik yang sunyi dan malap.

~ Menyusu sambil bergerak, berjalan, mendodoi, berayun, mengenjut dan sebagainya.

~ Berikan sentuhan kulit ke kulit sekerap yang boleh. Buka pakaian bayi dan baju anda (jika boleh).

~ Titiskan susu dada yang telah diperah ke atas puting di sudut mulut bayi anda semasa menyusu.

~ Andainya mogok itu berlanjutan selama beberapa hari, bayi mungkin lebih bersedia menyusu jika aliran susu cepat dan tetap.

~ Sekiranya bayi membuat ragam ketika anda cuba memujuknya menyusu, hentikan usaha anda dan tenangkan bayi dahulu sebelum anda mencuba lagi sekali.


Apa Yang Boleh Anda Lakukan

Semasa bayi mogok menyusu, anda masih perlu memerah susu seperti mana anda biasa menyusu untuk mengekalkan bekalan susu anda. Jika mogok itu berlanjutan lebih sehari, cuba gunakan pam yang boleh memerah kedua-dua payudara anda serentak bagi meningkatkan hormon yang menghasilkan susu.

Apabila memberikan susu yang telah diperah kepada bayi anda, Gunakan peralatan lain seperti cawan, sudu, picagari atau penitis ubat. Elakkan daripada menggunakan botol. Jika terpaksa menggunakan botol, guna puting yang perlahan alirannya supaya bayi terpaksa bekerja keras untuk minum daripada botol, jadi dia akan beralih untuk menyusu badan.


Punca Bayi Enggan Menyusu

* Gigi mula tumbuh
* Sakit
* Lepuh dalam mulut bayi
* Rasa susu berubah
* Takut akan reaksi ibu apabila puting digigit.
* Perpisahan yang lama antara ibu dan anak.
* Kekerapan menggunakan botol atau puting.
* Bekalan susu yang kurang.


Cukup Atau Tidak?

Bayi biasanya kurang menyusu dalam tempoh 24-36 jam pertama, namun kalau ia berpanjangan, anda perlu mengesan masalahnya. Barangkali dia sukar bernafas ketika menyusu kerana payudara anda menutup hidungnya, atasi masalah ini dengan membetulkan kedudukan bayi dan menarik sedikit bahagian atas payudara anda.

Anda juga mungkin risau bayi anda tidak cukup kenyang ketika menyusu. Usah bimbang, bayi anda tahu bila dia kenyang. Oleh itu jangan memaksanya menyusu, terutama kalau anda menggunakan susu formula. Patuhi sukatan susu formula yang diberi. Sukatan berlebihan boleh menyebabkan bayi anda obes dan masalah ini mungkin berterusan sehingga dia dewasa.

2 comments:

  1. salam kak engku...sy tgh sedih ni...kak sorang bidan kan,betul bilangan anak dapat di tentukan melalui tali pusat/uri selepas kita melahirkn anak prtama. dorang cakap sy hnya ada 2 chyamata.sdgkan sy brhrap sy dpt mempunyai beberapa org ank lagi.ia sungguh membuatkan sy trsa sngt brsusah hati.tolong explane kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. percaya kepada keajaiban Allah lagi bagus dari percaya benda2 tahyul..doa la kat Allah nak anak lebih..ape pulak percaya talipusat bagai..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.