"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

30 July 2012

Bersiar Bersama Bayi

Mahu didukung sahaja atau perlu bawa kereta sorong? Perkara ini ada kalanya menjadi dilema kepada ibubapa yang ingin membawa bayi atau anak keluar dari rumah. Ada masanya anak itu lebih mudah didukung sahaja, dan ada kalanya membawa kereta sorong lebih memudahkan.

Pilihan ini bergantung pada tujuan atau tempat anda keluar. Sekiranya ingin keluar dalam jangka masa yang agak panjang, mungkin membawa kereta sorong lebih memudahkan kerana anda tidak akan berasa penat mendukung bayi. Selain itu, bayi juga dapat berehat atau tidur dengan selesa di atas kereta sorong.

Bagaimanapun, bagi perjalanan yang singkat atau memerlukan anda banyak naik turun tangga atau ekskalator, barangkali lebih mudah jika bayi didukung sahaja. Apatah lagi jika perjalanan itu hanya dilakukan berdua, anda dan bayi sahaja.


Mendukung

Bayi yang masih kecil barangkali lebih senang didukung daripada dibawa dengan kereta sorong. Bagaimanapun, jika tempoh keluar itu agak lama, anda mungkin berasa sedikit kepenatan, selain pergerakan terhad sedikit kerana adanya bayi itu serta beg barangan bayi yang perlu dibawa. Ini akan lebih dirasai jika tiada pasangan atau rakan yang boleh bergilir-gilir mendukung bayi anda.

Namun sekiranya anda memilih untuk mendukung bayi, ada kelengkapan bantuan yang boleh memudahkan anda melakukannya seperti kain bedung (sling) atau kantung membawa bayi.


Bedung Bayi (Sling)

Kain ini disandang di bahu dan bayi dikendung di dalamnya seakan buai. Kain ini mudah disimpan bila tidak diperlukan dan pergerakan anda juga agak bebas kerana kedua-dua tangan tidak perlu memegang bayi.


Kantung Bayi

Bayi diletakkan di dalam kantung di bahagian depan badan anda. Pergerakan dan penglihatan bayi agak terbatas, tapi dia mungkin berasa selesa dan selamat kerana bersentuhan dengan anda.


Beg Membawa Bayi

Beg ini digalas di bahagian belakang badan anda seakan menggalas backpack. Ia lebih sesuai digunakan untuk bayi yang lebih besar - yang kepalanya tidak lagi perlu disokong. Kelebihannya, bayi mungkin seronok kerana bebas memandang sekelilingnya. Ketika membawa bayi dalam cara ini, anda perlu pastikan kakinya bebas bergerak, tidak tersepit atau tersekat.


Panduan Memilih Beg Membawa Bayi

~ Beg membawa bayi sepatutnya mempunyai tali yang menghalang bayi daripada terjatuh atau bolos keluar.

~ Pilih penyokong kepala yang kukuh dan beralas.

~ Sesuaikan beg itu dengan saiz dan berat bayi anda dan pastikan ia cukup panjang untuk menyokong belakang bayi dan bukaan kakinya tidak terlalu besar sehingga anak anda boleh bolos.

~ Pastikan beg itu mudah digunakan. Ada kalanya tali yang terlalu banyak pada beg itu menyukarkan anda menggunakannya.

~ Uji keselesaan menggunakan kantung bayi ini dengan bayi di dalamnya dan juga tanpa bayi.


Tip Keselamatan

~ Jangan gunakan kantung membawa bayi berangka sehingga bayi anda berusia 4 atau 5 bulan.

~ Gunakan tali keselamatan bayi (jika ada) pada setiap masa.

~ Ketika ingin membongkok, membongkok dari bahagian lutut dan bukannya aras pinggang bagi menggelakkan bayi terjatuh dari beg itu.

~ Sentiasa memeriksa beg membawa bayi itu berada dalam keadaan baik dan tidak ada jahitan yang terkoyak atau terdapat kancing yang longgar.


Beg Barangan Bayi

Sediakan beg khas untuk membawa barangan bayi supaya tidak ada barangan keperluan yang tertinggal sewaktu anda ingin keluar bersama bayi anda. Antara barangan yang perlu ada dalam beg bayi ialah :

1. Lampin - 2 atau 3 keping.
2. Sepasang baju.
3. Tisu basah (wet wipes).
4. Botol susu, susu dan botol air panas (jika memberi susu formula).
5. Pelapik payudara (jika anda menyusu badan).

Apabila anak anda semakin besar, anda perlu membawa bersama snek dan minuman kegemarannya serta barang mainan supaya dia tidak bosan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.