"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

02 July 2010

Hernia (Angin Pasang)

Hernia atau lebih dikenali dengan angin pasang ialah bonjol di pelipat paha yang terjadi kerana kelemahan otot di kawasan itu. Akibat daripadanya ialah usus terbonjol keluar. Bonjol ini berbahaya kerana usus yang membonjol keluar boleh terperangkap dan tidak dapat dimasukkan semula ke tempatnya. Keadaan ini akan mengakibatkan sakit jika penbedahan tidak dilakukan. Oleh itu semua bonjol di kawasan pelipat paha mesti dirujuk kepada doktor untuk pembedahan.

Tanda-Tanda
  • Bonjol di pelipat paha.
  • Bonjol tenggelam apabila ditekan dan jika anak berbaring terlentang.
  • Bonjol membesar apabila anak batuk atau menangis.
  • Kadang-kadang bonjol masuk ke dalam pundi-pundi buah zakar.

Tindakan Ibubapa
  • Periksa kawasan pelipat paha anak jika ia menangis atau mengadu sakit.

Rujukan Kepada Doktor Perlu Apabila
  • Ada bonjol di pelipat paha atau di dalam pundi-pundi buah zakar yang perlu dipastikan diagnosisnya.
  • Bonjol yang tidak dapat dimasukkan ke dalam.
  • Bonjol yang keras.
  • Anak muntah, sakit perut dan sentiasa menangis.

Komen : Hernia ini berlainan daripada hernia pusat (bonjol di pusat). Hernia pusat akan pulih tanpa pembedahan tetapi hernia di pelipat paha memerlukan pembedahan. Pembedahan itu kecil dan pesakit akan keluar hospital keesokan harinya.

1 comment:

  1. assalamualaikum..kak engku..saya rini yg beli medela harmoni dr akak dulu..igt lg tak?anak saya yg baru lahir ni baru 2 bulan,disahkan mengidap hernia..akak ade ape2 kaedah tak utk hilangkan sakit wat smntara..coz dah pg doktor,tp operation tk leh lagi coz die kecik lgi..akak ade cara lain tk mcm tuam ke..demah ke..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.