"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

20 May 2010

Memandu Semasa Kehamilan

Bagi golongan ibu hamil yang memandu kereta, keadaan fizikal ibu hamil adakalanya menggangu keselesaan sewaktu memandu kenderaan. Sebenarnya tiada masalah untuk wanita memandu sewaktu hamil selagi ia menjaga segala risiko yang boleh mendatangkan bahaya terhadap dirinya dan kandungan.

Perlu juga anda ketahui bagaimana mengatasi masalah yang timbul ketika memandu berkaitan dengan kehamilan anda. Berikut antara tip yang boleh anda gunakan sewaktu memandu kenderaan ketika hamil.


Trimester Pertama


Selalunya pada peringkat awal kehamilan ini, anda mengalami gejala morning sickness. Keadaan tubuh yang tidak sihat ditambah dengan gejala mual, muntah dan pening, sebaiknya anda tidak memandu sendirian ketika ini.
 • Makan terlebih dahulu walaupun sedikit sebelum memandu. Jika tidak, perut yang kosong boleh menyebabkan anda mual ketika memandu tambahan pula apabila terkena penghawa dingin dalam kereta.
 • Sediakan air dan makanan ringan dalam kenderaan.
 • Anda boleh juga makan gula-gula atau chewing gum daripada halia ketika memandu untuk menghilangkan rasa mual.
 • Sediakan plastik beg dalam kenderaan untuk kecemasan jika anda muntah.
 • Sewaktu memandu jika tiba-tiba anada rasa pening atau mual ingin muntah, segera perlahan kenderaan dan berhenti di tepi jalan yang selamat. Berehat seketika sebelum memulakan perjalanan semula. Gunakan laluan tepi agar memudahkan anda untuk berhenti apabila perlu.
 • Jika keadaan anda teruk dan gejala yang dialami tidak hilang, jangan teruskan pemanduan. Hubungi keluarga atau kenalan untuk datang membantu anda.

Trimester Kedua
 • Jika anda bercadang mahu memandu untuk suatu perjalanan yang jauh dan memakan masa yang lama, sebaiknya dapatkan dahulu pemeriksaan kesihatan dan kandungan anda agar tiada sebarang masalah yang timbul.
 • Berhenti seketika jika terasa tulang belakang anda mula sakit.
 • Jika otot atau sendi anda mula terasa pegal dan ngilu, berhenti seketika dan bawalah berjalan atau lakukan sedikit senaman regangan yang membantu menenangkan tubuh.

Trimester Ketiga
 • Letaklah bantal kecil di belakang anda sewaktu memandu untuk mengelakkan atau mengurangkan rasa pegal dan sakit belakang.
 • Jika anda tersangkut dalam kesesakan lalu lintas dan anda mulai letih, carilah tempat perhentian. Jalan yang sesak boleh membuatkan anda letih, otot kekejangan dan stress.
 • Ketika memandu dan tiba-tiba anda mengalami kontraksi ringan, berhenti sebentar. Turunkan tempat duduk agar anda dapat berbaring dan berehat seketika hingga rasa kontraksi itu hilang sebelum menyambung semula pemanduan. Jika kontraksi tidak hilang, segera dapatkan bantuan orang lain untuk mengambil anda.
 • Elakkan perut terlalu rapat dengan stereng. Pastikan kaki boleh menekan pedal sepenuhnya.
 • Sebaiknya di akhir kehamilan anda dinasihatkan tidak memandu kerana ini mungkin boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan kandungan. Mintalah suami menghantar dan mengambil anda di tempat kerja.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.