"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

10 May 2010

Atasi Pedih Ulu Hati

Pedih ulu hati antara gejala yang sinonim menyerang golongan wanita hamil. Selain disebabkan oleh perubahan hormon dan fizikal, faktor lain yang mendorong keadaan ini ialah kerana refleksi asid dalam perut atau masalah penghadaman makanan.

Berikut tip yang boleh anda cuba bagi mengatasi keadaan ini.
  • Makan dalam kuantiti yang kecil tetapi kerap. Elakkan makan dalam jumlah yang banyak atau sehingga terlalu kenyang kerana ia mudah membuat anda mengalami pedih ulu hati.
  • Pastikan anda mengunyah makanan hingga benar-benar hancur sebelum menelannya.
  • Elakkan berbaring sejurus selepas makan.
  • Elakkan makanan yang pedas dan berminyak serta minuman bergas atau berkafein kerana ia mengambil waktu yang lama untuk hadam.
  • Elakkan makan berselang seli dengan minum air. Minum selepas menghabiskan makanan.
  • Bila terasa pedih ulu hati, cuba kaedah ini. Berada dalam keadaan posisi seperti mahu merangkak dengan kedua tapak tangan dan lutut berada di atas lantai. Biarkan seketika. Posisi ini dengan bantuan tarikan graviti akan memudahkan perjalanan makanan dalam perut dan mengurangkan rasa pedih tersebut.
  • Semasa tidur, gunakan bantal untuk menyokong bahagian kepala dan belakang agar bahagian badan dan kepala sedikit tinggi supaya makanan mudah dihadamkan. Elakkan tidur di atas permukaan yang rata begitu sahaja.
  • Jangan memakai pakaian yang ketat terutama pada bahagian perut dan dada.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.