"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

05 March 2010

Tanda-Tanda Bahaya Pada Kanak-Kanak

Berikut adalah tanda-tanda yang mungkin menunjuk anak anda mengalami keadaan kesihatan yang merbahaya:

  • Tidak Boleh Menyusu atau Minum
  • Muntah Berterusan
  • Lemah, lesu atau tidak sedarkan diri
  • Mengalami sawan
  • Batuk dan Sukar Bernafas
  • Cirit birit dengan najis berdarah dan enggan minum
  • Mengalami demam berterusan melebihi tiga hari
  • Air kencing yang sedikit
*Sekiranya terdapat salah satu tanda-tanda di atas, JUMPA ANGGOTA KESIHATAN DENGAN SEGERA

1 comment:

  1. Salam kak engku.....
    saya raudah ingin membuat pertanyaan mgenai tanda2 bahaya pd kanak2 nie. Saya ada seorang bayi permpuan yg kini berusia 2 bln lbh. Masalah yg dihadapi ialah sakit kembung perut yg kroniklah sehingga saya menukar susu sbnyk 4 kli. Susu prtmanya nan 1 (rasa dan baunya sangat maung ank pun tk nk minum ) dr usia dlm hari lagi kemudian saya bertukar ke s26 ( sy ingat susu ni sesuai mcm abgnya tpi tk jgk ) susu nie saya guna sehingga 2 bln tpi dlm masa yg sama kurang mnyusu dan msh kerap kembung lagi, bole dikatakan setiap hari n tk tentu masanya. Apa yg bole sya ikhtiar hanya beurut ( kira 3 x seminggulah ) slps berjumpa doktor (tanpa diberi ubat ) pd usia sebln katanya hanya kembung biasa. So bru2 nie saya twakal utk tkr susu dr s26 ke lactogen katanya gentle plus utk perut. Susu nie sy guna 2 hari je sbb tkde perkembngn positif pd baby jdi saya menukar lgi dr lactogen ke similac lf yg di suggest oleh seng seh... alhamdulillah tkde lagi perut mengeras n badan kejang semasa menangis... cuma apa yg membimbangkan saya pula bayi kurang menyusu, ermm saya jadi risau semula saya pun pergi ke klinik lgi n doktor ckp tkde mslh lain kmbg prut tu perkara biasa n dia ada bgi ubat angin. Jdi sya pun berilah baby ubat ni 2 x sehari ( 1.25ml ) skrg nie yg membimbangkan saya ialah dlm 2 ari ni makin kurang mnyusu n kencing sedikit. Bole saya tau apakah penyakit yg mungkin dialami baby saya nie atau adakah kerana ubat yg dia minum atau adakah kerana dia kurung menyusu mnybbkan air kencingnya sedikit? Bantulah saya nie.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.