Sup Ikan Haruan / Tenggiri / Bawal Putih / Merah
bahan-bahan:
air
halia, bawang merah, bawang putih - ditumbuk
daun sup
ikan
cara-cara:
masukkan air dengan bahan2 yg ditumbuk, masukkan sedikit garam, setelah mendidih masukkan ikan & daun sup.
Steam Ikan Haruan / Tenggiri / Bawal Putih / Merah / Salmon
bahan-bahan:
ikan
halia
daup sup
tomato
cara-cara:
letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan & steam sampai ikan masak.
Singgang Ikan Haruan / Tenggiri / Bawal Putih / Merah
bahan-bahan:
air
bawang merah, lengkuas - dihiris
serai
asam keping
ikan
cara-cara:
rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yg sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping & sedikit garam. bila dah mendidih, masukkan ikan.
Ikan Haruan / Tenggiri / Bawal Putih / Merah / Salmon Panggang Berkari
bahan-bahan:
serbuk kari
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
ikan
cara-cara:
gaulkan semua bahan diatas bersama sedikit garam, lumurkan di atas ikan & panggang - boleh diletak atas dapur sahaja / dalam oven.
Daging Goreng Halia & Black Pepper
bahan-bahan:
daging
bawang putih, bawang besar, halia - dihiris
serbuk lada hitam
minyak bijan
cara-cara:
tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan. masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.
Ikan Bilis Goreng
bahan-bahan:
ikan bilis
serbuk / biji lada hitam
cara-cara:
goreng ikan bilis sampai garing, angkat & toskan minyak. Kemudian tumbuk ikan bilis bersama lada hitam.
Isi Ayam Goreng Halia & Bijan
bahan-bahan:
isi ayam
halia - dihiris
bijan - disangai / digoreng tanpa minyak
cara-cara:
tumiskan halia yg dihiris dengan sedikit minyak, masukkan isi ayam. Setelah isi ayam dah masak, masukkan pula garam & akhir sekali bijan yg telah disangai.
Kerabu Pegaga
bahan-bahan:
lada hitam, bawang merah, ikan bilis - ditumbuk
ulam pegaga
cara-cara:
tumiskan semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak yang sedikit. dah garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.
Sup Sayur - Sawi Bunga / Lobak Putih / Kailan / Carrot
bahan-bahan:
sayur
air
bawang putih
daun sup
minyak bijan
cara-cara:
tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran. masukkan juga sedikit garam. setelah mendidih, masukkan daun sup & titiskan sedikit minyak bijan.
No comments:
Post a Comment