Bayi hanya ada satu sumber makanan iaitu anda. Dengan itu, adalah penting anda makan diet yang pelbagai dan seimbang semasa kehamilan berbanding dengan hari biasa. Namum, anda tidak perlu membuat perancangan khusus bagi pemakanan ini atau makan untuk 2 orang. Perkara yang perlu anda lakukan ialah makan satu variasi makanan segar yang tidak diproses daripada pilihan di bawah, untuk memastikan anda mendapat semua nutrien yang anda perlukan.
Sebaik sahaja anda hamil, atau mengetahui anda anda akan hamil, fikirkan seberapa banyak makanan berkhasiat yang kerap anda makan, dan sama ada anda memakan atau minum sesuatu yang mungkin membahayakan bayi anda. Tingkatkan pengambilan sayur mentah dan buah-buahan segar serta kurangkan makanan bergula, bergaram dan yang diproses.
Kalsium
Zat makanan ini penting untuk memastikan perkembangan sihat tulang dan gigi bayi anda yang mula terbentuk kira-kira dari minggu kelapan. Anda akan memerlukan kira-kira dua kali ganda kalsium berbanding daripada biasa. Sumber yang baik bagi zat ini termasuk keju, susu, dadih dan sayur-sayuran berdaun hijau. Namum begitu, produk susu juga berlemak tinggi. Oleh itu, jika boleh, pilih bahan yang berlemak rendah, contohnya susu tanpa lemak.
Contoh Kalsium :
Roti Putih, Kacang Brazil, Keju Separuh Lemak, Sardin, Susu Tanpa Lemak, Fromage Frais
Protein
Cuba makan pelbagai makanan yang kaya dengan protein kerana keperluan ini meningkat semasa kehamilan. Ikan, daging, kekeras, kekacang dan hasil tenusu semuanya membekalkan protein. Akan tetapi, sumber haiwan juga berlemak tinggi. Oleh itu, kurangkan pengambilannya dan pilih daging tanpa lemak sedapat mungkin. Elakkan pengambilan telur mentah atau separuh masak dan pastikan semua telur yang anda beli adalah segar.
Contoh Protein :
Keju Keras, Telur, Daging Ayam, Daging Tanpa Lemak, Kekacang, Ikan, Kacang Tanah, Mentega Kacang.
(Sambung Pada Bahagian 2)
Sebaik sahaja anda hamil, atau mengetahui anda anda akan hamil, fikirkan seberapa banyak makanan berkhasiat yang kerap anda makan, dan sama ada anda memakan atau minum sesuatu yang mungkin membahayakan bayi anda. Tingkatkan pengambilan sayur mentah dan buah-buahan segar serta kurangkan makanan bergula, bergaram dan yang diproses.
Kalsium
Zat makanan ini penting untuk memastikan perkembangan sihat tulang dan gigi bayi anda yang mula terbentuk kira-kira dari minggu kelapan. Anda akan memerlukan kira-kira dua kali ganda kalsium berbanding daripada biasa. Sumber yang baik bagi zat ini termasuk keju, susu, dadih dan sayur-sayuran berdaun hijau. Namum begitu, produk susu juga berlemak tinggi. Oleh itu, jika boleh, pilih bahan yang berlemak rendah, contohnya susu tanpa lemak.
Contoh Kalsium :
Roti Putih, Kacang Brazil, Keju Separuh Lemak, Sardin, Susu Tanpa Lemak, Fromage Frais
Protein
Cuba makan pelbagai makanan yang kaya dengan protein kerana keperluan ini meningkat semasa kehamilan. Ikan, daging, kekeras, kekacang dan hasil tenusu semuanya membekalkan protein. Akan tetapi, sumber haiwan juga berlemak tinggi. Oleh itu, kurangkan pengambilannya dan pilih daging tanpa lemak sedapat mungkin. Elakkan pengambilan telur mentah atau separuh masak dan pastikan semua telur yang anda beli adalah segar.
Contoh Protein :
Keju Keras, Telur, Daging Ayam, Daging Tanpa Lemak, Kekacang, Ikan, Kacang Tanah, Mentega Kacang.
(Sambung Pada Bahagian 2)
No comments:
Post a Comment