"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

21 January 2010

Kak Engku Nurse

Kali nie Kak Engku nak berceloteh mengenai Kisah Seorang Nurse... Keje 'nurse' nie best, keje mulia, hari-hari dapat pahala free. Maklumlah kitekan jaga org sakit, byk pahala tu.... tu pun kalau keje ngan ikhlas la... tapi kalau keje tak berape nak ikhlas, free free je takde pahala hahahah...

Nurse nie kejenya ada 3 shif: Shif Pagi (7 pagi - 2 petang), Shif Petang (2 petang - 9 malam) dan Shif Malam (9malam - 7 pagi). Keje shif nie ade seronok dan tak seronoknye (kalau nak ikutkan ape ape kejepun macam tu jugak....kan kan kan)..... waktu keje sentiasa sibuk, waktu tu rasa macam kejap berlalu. Keje shif nie yang seronoknye pegi keje jln tak jem, maklumlah waktu keje tak sama dengan waktu orang keje opis.... so memanglah tak bertembung ngan korang hehehe......tak pening kepala, tak tension....tapi yang tak seronoknye shif malam....korang sedap-sedap tido kat rumah...Kak Engku lak kene keje....sian abang kat rumah tido sorang-sorang...(haaa jgn ade niat nak carik lain haaa....3 mlm je kene tinggal tau).

Sampai spital ....kena 'punch card'. Waktu Balik pulak ....nak balik 'on time' mmm jgn mimpi hehehe....maklumlah keje kat spital. Byk kes 'emergency'......'patient bleeding la.......nak bersalin la......nak kena hantar patient ke Dewan Bedah la.....macam2 la la la. Smua nak kene cepat..... so bab pecut 100 meter serah aje kat Kak Engku, pernah masa Kak Engku ngandung 8 bulan, lari tolak patient pegi dewan bersalin.... isk tak logik sungguh aku nie.... kang yang ditolak tak bersalin, yang menolak lak bersalin hahahah....nak buat macamana....patient first....

Bayangkan katil yang 'patient' guna tulah yang kami tolak jika ada kes 'emergency' ......Berat tau, sebab tu klau ada bantuan ahli keluarga /waris tolong tolak sama-sama amatlah dihargai, maklumlah misi nie kan org pompuan, bukannya larat sgt nak angkat berat-berat nie, kalau ada misi jantan kan senang, nie takde, kalau adapun mmmm tak ramaipun, diaorang malu kot nak keje misi. Kalau pompuan panggil 'misi' kalau lelaki nak panggil ape lak.....'misai' la kot heheheh. Okay gak panggilan tu. Tu yang diaorang takut jadi misi tu, takut org panggil Abg Misai hehehe.

Bab Makan? Memang ada waktu makan, tapi tak tentu masa, kekadang tu tak sempat pun nak makan, tersangatlah sibuknye. Makan pun kekadang, 'breakfast + lunch' sekaligus. Tak makan langsung pun ada, dah tak sempat nak buat camne, so abis shif baru dapat makan dengan aman.

Satu shif, Kak Engku selalunya keje dalam 3 @ 4 orang, Patient lak dalam wad ada 28 orang + baby, perghhh memang macam bionik women la. (punye la sibuk, sampai kentut pun tak sempat hahaha), tapi syukur gak ada sesetengah patient yang memahami, terima kasih banyak-banyak ye. Yang tak faham pun ada gak hehehe, kejap-kejap panggil...kalau lambat tolong, start la kata macam-macam.... isk sabar je la. Tapi takpe selagi terdaya Kak Engku bantu gak, maklumlah org sakit memang nak kan perhatian.

Waktu Round dengan doktor lawat patient memang best, biasalah.....banyak yang dapat Kak Engku belajar, maklumlah pesakit ada macam2 masalah. So Kak Engku lak dapatlah macam-macam ilmu.....tu yang Kak Engku kongsi ngan korang semua nie.....ade ilmu nie kene kongsi-kongsi....baru dapat berkat..

Citer bab Discaj lak....macam-macam hal.... Adoi, 'lambat, bosanlah tunggu lama-lama', cepatlah misi dll.....itulah suara-suara merdu yang biasa Kak Engku dengar ......tapi nak buat camne , maaf banyak-banyaklah ....Kak Engku dah cuba secepat yang mungkin nie, kentutpun belum lagi nie tau huhuhu, tapi apakan daya, sekiranya ada panggilan dari pesakit lain yang lebih memerlukan bantuan dan perhatian terpaksa didahulukan....harap dapat bersabar yek, ('kan sabar itu separuh dari iman').

Keje nie memang penat, tapi Kak Engku puas, puas kerana dapat menolong pesakit atau sesiapa saje yang memerlukan. Cuma harapan Kak Engku, tunjukkanlah rasa terima kasih pada pengorbanan seorang Nurse macam Kak Engku nie.... tu je....byeeee sampai berjumpe lagi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.