"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

29 December 2010

Persiapan Yang Harus Dibawa Bersama-sama Ke Hospital

Pada minggu-minggu terakhir kehamilan anda, masa akan dirasakan sangat pantas berlalu. Waktu bersalin akan tiba pada bila-bila masa sahaja dari sekarang. Lebih baik jika anda mempersiapkan barang-barang yang harus dibawa bersama-sama ke hospital lebih awal. Ini bertujuan supaya anda dan suami dapat menumpukan perhatian sepenuhnya kepada proses kelahiran dan tidak risau jika ada apa-apa barang keperluan yang tertinggal.

Setelah kehamilan anda mencapai usia 7 bulan atau pada minggu ke 28 kehamilan, persiapkanlah barang-barang untuk bersalin yang akan dibawa ke hospital dan masukkan ke dalam satu beg khusus. Ingat untuk memberitahu suami anda tentang beg yang telah anda siapkan ini supaya apabila tiba harinya, semuanya telah siap.

Biasanya ibu-ibu yang bersalin normal akan tinggal di hospital hingga hari ke 2. Manakala ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan pula memakan masa selama 3 hingga 4 hari untuk memastikan keadaan ibu dan bayi dalam keadaan stabil. Jika bayi didapati terkena demam kuning pula, mungkin akan memakan masa lebih lama berada di hospital.


Beberapa Barang Yang Diperlukan Untuk Ibu


Buku Laporan Kesihatan Ibu Mengandung

Biasanya buku ini dipanggil buku merah. Jika anda membuat pemeriksaan antenatal di klinik kerajaan, anda akan mendapat buku ini. Jika anda membuat pemeriksaan berkala di klinik swasta, bawalah juga buku laporan yang disediakan jika ada. Buku laporan ini sangat penting kerana ia mengandungi laporan kesihatan anda sepanjang tempoh kehamilan. Ini memudahkan pihak hospital membuat rujukan segera jika ada apa-apa komplikasi ketika kelahiran nanti. Ia juga diperlukan ketika mendaftar kelahiran anak dan daftar masuk sekolah rendah.

Sepasang Baju Ketika Anda Pulang Dari Hospital

Anda mungkin masih tetap kelihatan sedang hamil lagi ketika ini. Ini kerana untuk tubuh kembali ke bentuk asal semula akan memakan masa. Oleh itu, bawalah baju yang selesa dan tidak sempit. Tidak perlu bawa baju terlalu banyak. Ini kerana pihak klinik atau hospital tempat anda bersalin biasanya menyediakan baju khas untuk para pesakit.

Sandal

Bawa sandal yang sesuai untuk digunakan di dalam wad dan untuk ke bilik mandi atau tandas (pastikan tapak sandal tidak licin). Anda tidak perlu risau jika sandal anda basah jika dibawa ke bilik mandi.

Stoking

Anda perlukan dua pasang stoking. Pakailah stoking kerana selepas bersalin, suhu badan anda menjadi tidak menentu. Ini disebabkan badan anda dalam proses pemulihan dan penyesuaian untuk kembali kepada keadaan asal.

Pakaian Dalam

Bawalah bra yang sesuai untuk menyusukan bayi anda. Bawa juga seluar dalam yang secukupnya sepanjang anda berada di hospital. Seluar dalam yang lebih besar atau seluar dalam yang anda gunakan sepanjang kehamilan masih boleh digunakan. Mungkin tidak selesa jika anda memakai seluar dalam yang kecil dengan keadaan perut anda yang sedang dalam proses pemulihan.

Tuala Wanita Khusus Untuk Ibu Bersalin

Terdapat banyak jenis tuala wanita di pasaran. Pilihlah bentuk dan jenama yang selesa dan mudah dipakai.

Kelengkapan Kendiri Seperti Bedak, Sikat, Deodoran Dll.

Anda perlu tampil ceria dan kemas walaupun dalam hari berpantang. Jika ini kelahiran bayi sulung anda, mungkin ramai kawan dan saudara yang mahu datang menziarahi anda di hospital.

Syampu Dan Sabun

Mungkin ada beberapa hospital yang menyediakannya. Tetapi bergantung kepada anda jika anda ingin menggunakan milik anda sendiri, maka lebih baik anda mempersiapkannya.

Ubat-Ubatan

Sediakan ubat-ubatan seperti minyak urut dan lain-lain. Manalah tahu anda memerlukannya jika lenguh-lenguh badan dan rasa tidak selesa.

Makanan

Siapa kata makanan tidak perlu dibawa bersama ke hospital? Bawalah sekurang-kurangnya bekalan biskut kering. Ibu yang sudah melahirkan akan sentiasa menyusukan bayinya dan akan sentiasa rasa lapar. Anda tidak perlu bimbang jika tiba-tiba perut berkeroncong walaupun baru 30 minit menghabiskan makanan tengah hari. Jangan lupa termos air untuk menyimpan bekalan air panas pula.


Keperluan Untuk Bayi Anda

Lampin bayi

Lampin bayi tidak disediakan di hospital. Bawalah lebih lampin bayi kerana bayi yang baru lahir akan kerap membuang air kecil dan air besar. Bawa bersama tisu basah dan kelengkapan lain untuk membersihkan bayi.

Baju Bayi, Sarung Kaki Dan Sarung Tangan Bayi

Biasanya di hospital, jururawat akan memandikan bayi pada waktu pagi sahaja. Pastikan anda menyediakan lampin dan selimut bayi. Sesudah memandikan bayi, jururawat akan menyerahkan bayi kepada anda untuk dipakaikan baju, bengkung, sarung tangan dan sarung kaki. Bawalah pakaian bayi yang secukupnya.

Selimut Bayi

Bayi yang baru lahir akan dibalut dengan selimut atau dipanggil bedung. Ini bagi menggelakkannya daripada mudah terkejut. Jika dibalut begitu, bayi akan mudah tidur dengan nyenyak. Masa ini jugalah untuk ibunya berehat sama.


Ingat !!!

Persiapkanlah apa yang perlu anda bawa ke hospital dalam satu beg dan letakkan di tempat yang mudah untuk dilihat dan dicapai. Jika risau terlupa membawanya, letakkan siap-siap di dalam kereta anda. Bawalah kemana-mana sahaja anda pergi. Dan jangan lupa memberitahu pasangan anda tentangnya.

Lain-Lain Barang Keperluan (Klik Sini)

No comments:

Post a Comment