"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

25 July 2013

Mengapa Bayi Harus Dibedung?

Lazimnya bayi yang baru lahir pasti akan dibedung. Ia salah satu teknik membungkus bayi menggunakan kain yang lebar dan agak luas.

Membedung bayi sememangnya amat disarankan pada bayi yang baru lahir kerana ia bagaikan pelukan hangat seperti semasa masih berada dalam rahim ibu. Membedung akan membuatkan bayi berasa tenang dan selesa selain memudahkan ia untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya setelah dilahirkan.

Sebenarnya banyak manfaat membedung bayi ini. Antaranya:
 • Untuk menghangatkan tubuh bayi.
 • Membantu bayi menyesuaikan diri dengan suhu persekitarannya selepas keluar daripada rahim ibu.
 • Menahan refleksi gerakan tangan dan kakinya yang selalu membuatnya terkejut dan terbangun dari tidurnya. Membedung akan mengurangkan gerakan refleksi tersebut dan membuat tidur bayi lebih tenang.
 • Memudahkan bayi untuk didukung dan didodoikan.
 • Membuat bayi lebih mudah untuk ditenangkan apabila dia mula meragam. Apabila dibedung, bayi akan berasa tenang dan mudah mengantuk lalu tertidur.
 • Sebaiknya jangan membedung bayi terlalu lama, cukuplah sekadar satu bulan pertama. Ini kerana apabila bayi semakin membesar, ia akan mula banyak bergerak dan membedungnya hanya akan membatasi pergerakan motoriknya yang sedang berkembang dan boleh membuat bayi bertambah meragam kerana sudah mula berasa tidak selesa apabila dibedung.
Selain itu, perhatikan juga perkara berikut apabila mahu membedung bayi.
 • Cuaca yang terlalu panas. Ini akan menyebabkan bayi berasa tidak selesa dibedung kerana tubuhnya terasa bahang dan tidak mendapat udara. Jika begini, sebaiknya jangan bedung bayi dahulu sehingga cuaca panas mula berkurangan.
 • Perhatikan keinginan bayi. Sesetengah bayi tidak suka dibedung malah banyak meragam apabila dibedung. Jika bayi lebih tenang dan selesa tidak dibedung, tidak perlulah anda membedungnya.
 • Jika membedung bayi, anda harus peka dengan lampinnya samada lampin pakai buang atau lampin basahan. Bayi yang baru lahir kerap membaung air. Lampin yang basah akan mengganggu keselesaannya.
 • Berhati-hati dan sentiasa perhatikan bayi anda. Adakalanya kerana pergerakkan bayi, kain bedung mungkin boleh menutupi wajahnya atau terkena pada wajahnya yang membuat bayi bersa tidak selesa ataupun mungkin boleh menyebabkan kelemasan.

1 comment:

 1. Betul ke klu x bedung kaki bayi akan penkar bila besar nanti??

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.