"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

31 July 2013

KolostrumUntuk mengetahui betapa istimewanya susu ibu yang mengandungi antibodi bagi melindungi bayi. Pada awal kelahiran, susu yang keluar adalah pekat dan berwarna kekuningan yang dinamakan sebagai kolostrum. Ia merupakan imunisasi pertama unuk bayi. Sayang sekali jika kolostrum yang wujud hanya untuk beberapa hari selepas kelahiran tidak diberikan kepada simanja.

Ketahuilah, biarpun kuantiti kolostrum adalah sedikit namun ia cukup untuk memenuhi keperluan bayi. Saiz perut bayi baru lahir kecil iaitu sebesar sebiji guli. Jadi, dia tidak memerlukan kuantiti susu yang banyak pada hari-hari awal selepas kelahirannya.

Kolostrum merupakan makanan sempurna bagi bayi. Ia mengandungi kandungan protein, vitamin A dan vitamin E yang lebih tinggi berbanding susu matang. Kolostrum juga mengandungi faktor pertumbuhan yang membantu mematangkan usus dan mencegah alahan. Jika makanan lain seperti susu formula atau air kosong diberi kepada bayi terlebih dahulu sebelum kolostrum, makanan tersebut boleh merosakkan ususnya dan meyebabkan alahan serta penyakit lain.

Jangan sesekali tertipu dengan anggapan bahawa susu anda terlalu sedikit untuk bayi kerana kolostrum yang dihasilkan sangat mencukupi. Bagi mempercepatkan penghasilan susu matang, anda hanya perlu kerap menyusukan bayi,memastikan posisi penyusuan yang betul dan pada masa yang sama dapatkan khidmat urutan daripada bidan terlatih. Proses urutan yang dilakukan dapat membuka liang susu yang mungkin tersumbat sekaligus melancarkan aliran susu.

Panduan Bermula

Dalam usaha memastikan anda dapat bermula dengan baik, aplikasikan tip berikut bagi memudahkan proses penyusuan anda.

Tenang dan yakin bahawa anda boleh menyusukan bayi sebaik sahaja dia dilahirkan.

Cuba susukan bayi sebaik sahaja dia dilahirkan di dalam bilik bersalin.

Lazimnya bayi baru lahir dapat mencari di mana payudara ibunya berada. Proses ini kadang kala mungkin memakan masa terutamanya jika anda mengambil ubat penahan sakit. Jadi, besabar dan cuba luangkan masa berharga ini bersamanya.

Pastikan anda selesa sewaktu menyusukannya. Letakkan bantal untuk menyokong belakang dan kepala.

Letakkan bayi ke arah payudara dan galakkan dia membuka mulutnya. Sokong belakang dan bukan kepalanya. Hidung bayi sepatutnya menyentuh payudara anda.

Pastikan kepala bayi berhadapan dengan payudara supaya dia tidak perlu berpusing. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda. Sokong payudara supaya ia tidak menekan dagu bayi.

Sekiranya anda berasa sakit, dengan lembut pisahkan mulut bayi dari puting dan cuba sekali lagi.

Pastikan bahagian belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.


Manfaat Penyusuan Susu Awal

Membina sistem imunisasi tubuh bayi menerusi kolostrum yang mengandungi vitamin A dan antibodi yang tinggi.

Merapatkan hubungan antara anda dan bayi.

Mengurangkan risiko anda mendapat kanser payudara dan rahim.

Membantu dalam proses pengecutan rahim bagi mengelakkan masalah tumpah darah selepas bersalin.

Menghindar atau mengurangkan masalah bengkak susu apabila susu matang mula terhasil.

Penyusuan kolostrum di peringkat awal akan mengurangkan masalah jaundis kerana bilirubin dalam darah dikeluarkan oleh badan bayi melalui sistem penghadaman dengan mudah.

Rangsangan untuk menghisap berada di tahap paling kuat kira-kira 20 – 30 minit selepas kelahiran. Hisapan pada peringkat awal akan menjamin kejayaan penyusuan susu ibu di peringkat seterusnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.