"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

13 July 2011

Meh Kongsi Pengalaman Anda

Assalamualaikum, khas untuk pembaca setia blog Kak Engku. Tetiba je terlintas di fikiran nie untuk mengadakan ruangan "Meh Kongsi Pengalaman Anda". Sekiranya pembaca blog Kak Engku ingin berkongsi pengalaman sepanjang kehamilan, semasa bersalin, semasa berpantang dan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan kehamilan, meh la citer pengalaman anda kat ruang ini ye. Mungkin dapat juga dijadikan panduan dan info kepada ibu-ibu hamil yang lain. InsyaAllah bagi pengalaman yang terbaik nanti Kak Engku akan kasi hadiah misteri hehehe.

Kak Engku harap setiap pengalaman yang dikongsikan ini biarlah pengalaman yang membina dan dapat dikongsi bersama. Jadi marilah kita semua memanfaatkan ruangan ini sebaiknya.

Terlebih dahulu Kak Engku minta maaf sekiranya terdapat salah dan silap dari Pembaca Setia Kak Engku, kerana yang baik itu datangnya dari Allah swt, manakala yang kekurangan itu adalah kealpaan dari Kak Engku sendiri, InsyaAllah Kak Engku akan perbaikinya dari masa ke semasa...InsyaAllah.

Akhirkata dari Kak Engku.....Selamat Bercerite ye hehehe....Bye N Jumpe Lagi.

15 comments:

  1. still gemuruh menunggu detik tu..1st time agak cuak..hospital pon xpernah jejak sebagai pesakit..
    harap di berikan kekuatan..Amin..InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. patutnye due date sy deliver 4 june 2010.tapi sbb kn xde sakit ape.sy buat bodoh je.pastu hsbnd sibuk suruh sy call doc tnye mcm mane.sy mls.sbnrmye takut,haha.di sebab kn hsbnd dah kecoh2 suruh call jagk,sy pun dah tpi tu pun dah ptg.haha.bile call hspital nurse bgi tau doc dah balik.sy pun teruss yeaye!doc xde la dady.die dah balik.muahaha.hsbnd ckp ok.esok kite pegi hspital.esok nye pegi hspital,doc tnye nape xdtg smlm.sy jwb sbb xsakit.xsy xdtg la.haha.bile doc check bp tinggi.3 kali die try nk tgk betul ke.haha.doc tnye.awak takut ye?sy jwb.xlah.haha.poyo.pastudoc ckp kene induce jgak hari ni.sbb bp awak tinggi.bahaya.sy tne doc boleh x sy nk tunggu sakit?sy xnk beranak lagi.haha.doc jwb xboleh.bile doc check bkaan dah 1cm.then doc suh terus msuk wad.mase kt wad nurse dah siap2 suruh tukar baju.leps tu kar oleh sy tnye nurse boleh xsy nk trun pegi cafe.sy lapa la.nurse xbgi.ckp mknan hspital sedia kan.alaaaa xsedap!haha.degil betul.nk tau x mak ayah sy dtg diorg bnak bnyak makanan lauk pauk.dri pukul 11 pagi sy masuk wad.sy asyik mkn jek.smpai kn dah pkul 12 tgh mlm pun sempat lagi mkn nasi lauk masak lemak cili api mak sy buat kan.mase tu mane nk tau mcm mane sakit nk beranak.smpai kn doc ckp "azura selera betul awak mkn kan.tak rase sakit ker?doc pun siap pelik.padahal tgk graf contraction dah tinggi.adoi.dlm kul 2 pagi sy dah xboleh tdo.dah start rase sakit2.then kuar bnyak lendir.doc check dah bukak dlm 5 cm.kul 3 pagi dah bukak 7cm.terus msuk labour room.dlm kul 5 pagi dah bukak 10cm.lebih kurang stgh jam meneran alhamdulillah sy dah melahir kn seorg bayi lelaki yg sihat,sempurna,cukup sifat dan comel.hehehe.mase tu xtau cmne nk meneran.padahal dah penah pegi class.klu dah tau nk push mcm mane sy rase skejap je baby dah bole kuar.lagi pun mase tu baby sy tdo.nurse terpakse kejut kn baby.3 kali nurse goyang2 kn perut sy nk suh baby bangun.yg kelakarnye lepas baby kar dah siap2 bersih die pulak lapa.siap muncung2 kn mlut die mintak mknan.terus nurse suruh bf kn baby mse dlm labour room tu.adoi.smpai skang anak lelaki sy tu KUAT SGT MAKAN!hahaha.kenan mak die mase mengandung xpenah stop mkn.asyik lapooo jek.

    ReplyDelete
  3. bru je post pengalaman bersalin kt blog..http://ainazliena.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. as-salam..nk kongsi gak ler...
    sy delivered pd 27/9/05..
    2 ari b4 poser..ehhehe
    dlm x smpai seminggu confinement..jaitan bwh trbukak...kener jait blk 5 jaitan..uwaaa..sakit.
    pastu kener chicken pox lakk....
    dlm kener chicken pox tu..tiba2 kener sesak nafas..igtkn kener asthma ker..gi spital..time tu low blood pressure sumer ader...sesak nafas jgn citer laa..cam dh ujung tanduk dh..
    ruper2 nyer check punyer check...sy kener DVT/Pulmonary Embolism....iaitu ader darah beku brmula dr betis..dan skit2 dh blok paru2...time tu doc ckp sib baik x trus attack jantung..klu x sy dh kiok dh.....dkt sbln gak duk spital..mkn ubt cairkn darah sumer..dkt 1 1/2 setengah sy lyn ubt tu..yg x laratnyer kener gi spital 2 minggu skali utk check darah..samada trlalu pekat/cair...last2 sy stop sndiri mkn ubt tu tanpa pengawasan doc...

    skang ni...sy preggy ank ke 2, doc suh sy inject sndiri ubt cairkn darah smpai deliver nnti..insyaallah 30/8 ni sy deliver...doc takut dvt tu brulang lg...tu yg kener inject sndiri..sakitt wooo...bkn sbb jarum tu..tp ubt yg masuk tu..sakittt....

    ReplyDelete
  5. saya tengah berpantang ni...anak keempat.empat2 lahir cara ceaser. anak yg pertama memang sakit nak bercakap pun x kuar suara...kena anak yg ke empat ni siap jerit2 siap kena sound dengan jiran lagi 'oii.. orang operation mane boleh jerit....dia kata kalau adik die dah lama dia jotosss...he..he...
    tapi yg sedih nye yg keempat ni lahirkan kat spital baru Sultan Ismail so jahitannye lain sikit...senang kata tak secantik dan sekemas jahitan kat Sultanah Aminah Johor yg profesional tu agaknya..hu..hu.. xpelah ...redha aje....asalkan bercantum kulitnya okaylah...tapi risau bukan main sebab macam kelim karipap past2 daging dia nampak merah2 kalau kat HSA tak nampak pun daging yg kat dalam.Tertutup kemas... nampak kulit luar je nag nbenang skit2.

    ReplyDelete
  6. erm mcm kite dgr pasal org bersalain..nak kongsi gak....smgu b4 sy bersalin sy dmskkan ke hospital klang..pergh azab la msk sane...sy bkn skt nak bersalin tp sbb anemia low n diebetis pregnancy tgi tu jer...tp doc tu gi check jln maunye x jerit..dah le ank 1st..siap mrh2 gi..kakak yg dlm ad yg dah bersalin pun ckp doc kt ctu mmg hampeh...tp yg pasti bkn org melayula...mgerinye tgk org baru kuar wad drg x tkrkan kain pun...tu pengalaman kt hospital klang pnye hal..nak dijadikan cerita sbnrnya sy doc pakar mmg x bg balik sbb sy hight risk..tp di sebabkan x nk bersalin klang..sy blk gak kg...husband sy x tau pun doc pakar x bg blk time..dlm hati Ya Allah kau selamatkanlah dab permudahknlah perjalanan ku,so far alhamdulilah..dah blk kg 22 dan 23 tu sy mmg kne g klnkla check drh 22/1/2011 sy dah kuar tanda..sy dah mula skt tu tanda nak bersalin...slm sakit2 pun blh lg ajak ayah mkn kt cafe...erm msk 23 hb..dr ptg sampai mlm skt yg mash lg blh thn biar [un pucat kaki tgn mnehan skt..smpt lg gurau2...hehehe..jam kul 12 mmg dah x blh thn kejut mak ayah yg tgh tdo brg sume dah ready..so dlm keadaan berpeluh2 tu sampaila jgk hospital sg petani..smpai jer dah buka 5 cm..gu jap leh gi jln2 nurse sampai tkt tkot bby keluar..sy alhamdulilah...x panic..bnykkan selaat berdoa n baca ayat al-quran,tenang rasa hati wlupun sakit..hehehe...erm dlm kul 1 lbh sy mask labour room..still lg 5 cm lastnye doc ckp kne pchkan air ketuban..Ya Allah kuatkan semangat ku..rileks lagi...sblm tu drg mskkan air tuk sng bg sakit katenye..tp x skt sgt br drg pecahkan air ketuban dah sakit2 tu panic gak la..tp sy ingt kakak sy pesan jgn panic..so sy tarik nfs dlm2 hembus...pastu ada srg nurse sister ni dtg die bg oksigen die ckp png actualy bkn png p ngantuk...hamir terlelap tp bila skt mkin kerap x dapekla nak lelap...erm...dlm mamai2 tu ade nmpk kelibat nurse...sy pggl sy ckp dah lame rase bende nak kuar tp x berani teran cz tkt bende lain yg kuar...hehehe..nurse ckkp mmg la camtu...huhuhu pastu oksigen di cabut dan sya disuruh push..pnyela x tau camne nak push..dok sampai 3 org nurse 2 org tgu sy..sy x jerit pun...cme doc la mrh skit cz cara push salah..hehehe.usaha pnya ysaha akhirnya keluarla bby boy seberat 2.57 kg...alhamdulilah.......semua selamat....dah selesai..masa time jht tu mmg x skt..siap smbang2 lg dgn sister tu..erm..rasa cam dpermudahkan...alhamdulilah....=)

    ReplyDelete
  7. salam, saya seorang ibu yang baru habis berpantang hari ni 73 hari sya bersalin. saya telah melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.3kg yang di beri nama muhammad. pengalaman bersalin secara induce... walaupun sakit namun.... berbaloi apabila saya berjaya melahirkan secara normal.sewaktu di bilik bersalin saya cuba setkan minda supaya tidak memikirkan hal dunia cume berserah kepada yang maha ESA kata orang bersalin umpama bertarung nyawa.... saya menunggu sehingga benar2 rasa sakit yang tidak tertahan....huuuu lucu....pengalaman pertama saya sakit perut macam nak buang air besar tapi sempat mintak ke tandas kerana dek tak de pengalaman....rasa malu nak teran takut terberak....hiiii .tapi akhirnya keranan terlalu tak tahan nak memerut saya teran jugak tapi bushhhhhhh......air ketuban saya tersembur terperanjat saya dan suami mengigil dibuatnya maklumlah saya bersalin pada awal pagi pakai seksi pulak kat bilik bersalin tue.....uhuuhhu.terkejut dek membran ketuban yang meletup tu suami memanggil jururawat dan doktor...dengan selamba mereka mententeramkan saya yang terkejut....ohhh dik tu air ketuban yang pecah...nanti kalau sakit lagi bg tau yea bb dah nak kuar tu....Alamak tak kuar lagi ke? dalam 30minit sakit memulas lagi.... aduh hanya Allah sahaja yang saya ingat sambil terfikir jika inilah waktunya aku redha,,,,, mcm drama pulak.... dengan 3 x teran Allahdulillah anak ku di lahirkan tepat jam 2.45 pagi.... namaun tuhan lebih menyayaginya anakku Muhammad keluar tanpa sebarang tagisan...aku redha dan pasrah....memang kandungan ku bermasalah anakku di dapati annencephaly....namu pada mama kau tetap sempurna anaku kerana bukan seperti baby anen yang lahir.....hanya tuhan yang tahu macam mana perasaan ku bila suami menunjukkan anak yang benar2 seiras wajahku sewaktu kecil.dikau cukup sempurna buat mama dan papa. semoga rohmu dicucuri rahmat.....namun aku pasrah semoga ada kurniaan yang lebih baik dari Mu YA ALLAH.... Allahdulillah aku punyai keluarga serta suami yang memahami. buat bakal2 ibu gud luck.....

    ReplyDelete
  8. saya baru melahirkan seorang bayi perempuan lima bulan yang lepas dan kini saya telah hamil buat kali kedua dan dijangka bersalin pada bulan Nov ini. pengalaman melahirkan anak pertama masih segar di ingatan . semoga kelahiran kali ini akan lebih dipermudahkan. Amin

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum, saya nak citerkan pengalaman saya. saya hamilkan anak ke 4 dan pada bulan ke 6 kehamilan dr sahkan kandungan saya mengalami masalah air ketuban berlebihan atau nama lainnya "Polihidramnios". selama ini saya tak tau pon... air ketuban berlebih pon masalah berkurang pon masalah. hanya 3 benda yang diberitahu dr puncanya samaada saya nie ada kencing manis, bayi bermasalah "cacat" (naudzubillah) dan tidak diketahui puncanya.saya pon susah hatilah dan dari hari ke hari asyik mencari info dari internet dan yang pasti makin dicari makin menakutkan....

    ReplyDelete
  10. shakila: Wsalam, akak harap shakila tidak terlalu memikirkan sangat mengenai perkara nie, anggap setiap yg berlaku ada hikmah disebaliknya, shakila berdoalah agar dipermudahkan sepanjang proses kehamilan serta kelahiran nanti, moga segalanya selamat dan berjalan lancar serta kedua duanya selamat dan sihat, insyaAllah. Jgn terlalu risau, kerana semua itu adalah ketentuan Ilahi. ok jumpe lagi n senyum sokmo.

    ReplyDelete
  11. Salam K.engku

    Fiza @ Bangsar

    Sy ada masalah period yg tidak teratur dr ank dara,seblm nikah pada 2008...sy makan ubat perancang untuk betulkan hormon dan haid sy...alhamdulliah lepas makan selama 6 bln period sy normal dan sy disahkan mengangung ( buting pelamin ).lepas bersalin 2009 sy dtg haid lepas hbs pantang...lepas tu sy x ada haid...ank sy dh 3thn..sy nak mengandung no 2..tp still x ada rezeki....sy kena makan ubat baru period ada....kak engku boleh tak bg pendapat pada sy...dh banyak kali jumpa doc pakar puan...doc ckp kesuburan sy sgt rendah...saiz telur x matang...sy dh cuba mkn ubat subur & berurut tp masih x ada rezeki....Hanya Allah yg tahu perasaan sy...sy ingin hamil lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam fiza,
      Tahniah kerana telah mmpunyai cahayamata. Untuk dptkan anak bukan senang, harus sabar dan terus berusaha. Akak nasihatkan teruskan rawatan dgn doktor pakar sakit puan ye.....moga fiza cepat dpt cahayamata. Amin.

      Delete
  12. Assalam...
    Saya ena..jus nk share pngalaman..
    sy tgh mngandung skunk..nxt week usia kndungan sy 5 bln...dlm ms mengandung ni sy xbyk alahan sgt..ad pn dlm 2 mggu je tym 1st trimester..lps tu dh ok..jus mggu terakhir 4 bln ni asik pening2 jer..mcm mula2 dlu..lg stu tym msuk 4 bln sy kne infction kt sluran kncing..doktr ckp kncing kotor..saya skit bwh perot..smpai kekdg nk jln pn skit..sblan jugak la sy sakit n mkn ubt spital..harap ubt yg sy mkn tu xla memudaratkan bby sy..rsau jgak sbb bla tnye kwn2 dia ckp xde plak kne..nk ckp sy xjg kbrsihan..xplak sbb pas g toilet sy akan tukar pntiliner..skunk dh ok..sy mmg mnum air msak yg byk stiap hari..harapnya kandungan sy n baby kt dlm ni membesar dengan shat n dilahirkan dengan sempurna nnt..due sy bulan 10 2012..harap semuanya berjalan lancar..amin...

    ReplyDelete
  13. salam kak engku...saya nurul berumur 22thun,seorg pelajr dan jua seorg ibu,kmi suami is3 masih belajr dan kami berdua msh bnyk xthu sekiranya ada salh silp dlm pertyaan saya ingin sye mohon maaf dulu.....saya nak tanye beberapa soalan....tp xthu ni blog nya atau x...huhuh...malu plak...saya bru melahirkan ank sulung 3bln lpas...sekitar bln 2 15hb...saya nak tanye kak engku adakah dgn mkn ubt dalam hr ni blh menjarakkn kehamilan...kerana rmai yg kate jamu ni panass...dan tuk pengetahuan akak,saya mgalami masalah jua smassa mlhirkan ank..adakh cara lain yg blh saya ambil selain pil2 perancang...sya jua slh seorg yg mggunakan set bsalin ambar sepnjg saya bepantang...sye mcubenya atas nsiht ibu saya...dan adakh ada ape2 kesaN Sekiranya saya mkn sekrg ni..pe pndangn akak...kalau blh saya nk minta tolg akak bg pndpt kt email saya krna saya jrg on9 krne kini saya mnetap di luar ngara dan sekiranya akak msyorkn ape2 ubtn dlm mse terdekt ni,saya ingin mencube dan akak xperlu poskn krne saya blh myuruh ibu saya mbelinya...ni email saya fauziah121090@yahoo.com.sekian dr saya..terime ksih..assalamualaikum...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.