"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

06 May 2011

Bantu Anak Anda Tidur

Bayi punya pelbagai ragam, ibu bapa pula punya pelbagai gaya hidup. Bermulanya episod tidur bagi si kecil bermakna bermulalah "mimpi ngeri" bagi anda. Tidur anda pasti tidak nyenyak lagi berbanding dulu.

Bukan salah anda bayi tidak dapat tidur lena, ini kerana terdapat pelbagai faktor yang mendorong bayi kerap tejaga pada waktu malam. Antaranya, wujud rasa tidak selesa atau kesakitan yang lazimnya terjadi akibat proses pertumbuhan gigi, lampin yang terlalu basah, kelaparan, hidung tersumbat, kepanasan atau kesejukan, ruam lampin mendorong bayi "mencemarkan" waktu lenanya.

Bayi yang menghadapi masalah kesihatan seperti demam, jangkitan telinga, alahan, kembung perut, kecacingan dan sebagainya turut menjadi faktor bayi kerap menangis dan terjaga pada waktu malam.

Perkembangan peringkat demi peringkat yang dialami oleh si kecil juga sedikit sebanyak menyumbang kepada gangguan tidurnya. Sama ada belajar meniarap, duduk dan menggangkat kepala, aktiviti yang dilakukan sepanjang hari itu mengganggu tidur malamnya.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi menidurkan bayi antaranya melakukan urutan, menyanyi dan membacakan buku untuknya. Jadualkan rutin harian aktiviti bayi anda dan corak tidurnya dan pastikan bayi anda tidur pada waktu yang sama setiap hari.

Anda perlu tahu tanda-tanda yang menunjukkan bayi telah memasuki episod tidur lena sebelum memindahkannya ke tempat tidur yang lebih selesa. Sekiranya bayi anda merengek pada waktu malam, tunggu sehingga beberapa minit untuk memastikan sama ada dia kembali tidur atau tidak.

Jika tangisan berlanjutan, cuba tepuk dan usap belakang badannya. Elakkan daripada mendukung bayi anda kecuali jika dia tidak mampu mengawal dirinya. Letak dan berundur dari bilik si kecil setelah dia kembali senyap. Ulang perbuatan ini hingga bayi anda lena semula.

Ketika tidur bayi mungkin sibuk merenggut, menyentak, menghisap atau tersenyum. Keadaan ini merupakan perkara biasa kerana bayi sebenarnya sedang tidur lena. Pergerakan ini berlaku kerana bayi anda berada dalam kedaan tidur REM atau bermimpi. Tabiat tidur bayi banyak dipengaruhi kebolahan dan kebijaksanaan ibubapa mempengaruhi persekitaran tidur yang lebih selesa. jangan memaksa sebaliknya cipta suasana tidur untuknya.

Pendengaran - Moro refleks yang berlaku dalam tidur bayi banyak menyakinkan bahawa sistem saraf bayi anda sedang berfungsi dengan baik. Keadaan ini akan hilang ketika bayi berada di sekitar usia empat bulan. Daripada membiarkan bayi anda terlena ketika dibuai atau disusukan, seeloknya anda nyanyikan atau bercakap dengan suara lembut sambil membelainya sehingga dia tertidur.

Fizikal - Sekali-sekala bayi yang tidur akan tersentak tiba-tiba. Ia dipanggil Moro refleks (releks terkejut). Ia berlaku tanpa sebab yang jelas walaupun sering disebabkan oleh bunyi yang kuat seperti hentakan.

Minda - Definisi "tidur lena" bagi bayi biasanya adalah untuk jangka masa lima jam. Jangka waktu tidur mereka lebih pendek berbanding orang dewasa. Pada seawal usia enam bulan pertama, bayi kerap terjaga dua atau tiga kali semalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.