"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

29 September 2011

Risiko Tersedak Susu

Kecuaian ibubapa, pengasuh tak endah teknik penyusuan botol punca tragedi.

Kes Maut Mangsa Tersedak Susu
 • Kes 1 - Seorang bayi lelaki berusia tiga bulan meninggal dunia selepas dipercayai tersedak susu, ketika berada di pusat jagaan kanak-kanak di Taman Impian Emas, Johor bahru, Mei lalu.
 • Kes 2 - Bayi perempuan sembilan bulan, Noramirah Shahrulnizam, mati akibat tersedak susu ketika dalam jagaan pusat asuhan di Putrajaya, 20 September lalu.
 • Kes 3 - Bayi berusia tiga bulan, Farisha Nur Hazreen Mohd Fairuz, maut akibat tersedak susu di pusat asuhan lain di Putrajaya, 21 September.
Tiga kes membabitkan mangsa berlainan tetapi berkongsi punca sama - kematian akibat tesedak susu. Kejadian itu sudah pasti membimbangkan ramai ibubapa, khususnya yang terpaksa bergantung harap kepada perkhidmatan pusat jagaan kanak-kanak.

Ibubapa mana yang dapat menerima berita buruk apabila permata hati yang baru mengenali dunia, hilang sekelip mata. Lebih dikesali, kematian insan tersayang akibat punca yang sememangnya boleh dielakkan andai semua pihak, khususnya yang menjaga bayi berkenaan, lebih bertanggungjawab menjaga bayi itu.

Namum, perlu diingat kejadian seumpama itu tidak hanya membabitkan pusat jagaan, sebaliknya boleh berlaku di mana-mana. Apalagi ia membabitkan risiko ketika memberi susu botol kepada si kecil berkenaan.

Persoalannya, bagaimanakah kejadian tersedak susu itu boleh berlaku? Bayi sememangnya berisiko untuk tersedak ketika menyusu terutama jika berusia di bawah setahun. Semakin kecil usia mereka, semakin tinggi riiko untuk tersedak ketika menyusu. Dua fakta yang utama, sistem pertahanan tubuh yang belum matang dan kecuaian ibubapa atau pengasuh mengenai keselamatan anak-anak menyumbang kepada kejadian tersedak susu ini.

Walaupun ia bukan kes yang terlalu kerap dilaporkan tetapi kecuaian boleh menyebabkan ia terjadi. Setiap bayi sememangnya berisiko untuk mengalami masalah ini. Selain itu, bayi juga tidak hanya berisiko tersedak susu tetapi juga pelbagai jenis makanan lain. Ini seperti kekacang, ketulan daging atau ikan yang dipotong dalam saiz besar atau disediakan dengan tidak sempurna seperti tidak dihancurkan sebaiknya hingga menyukarkan mereka untuk menelan.

Berbanding orang dewasa, sistem pertahanan tubuh bayi juga belum terbentuk dengan sempurna. Dan bagi kes tersedak susu, ia membabitkan pembentukan 'cough reflex' yang belum cukup matang. "Cough reflex' merujuk komponenan sensori dan motor, iaitu sebahagian daripada mekanisme pertahanan badan yang sangat penting. Sistem pertahanan tubuh ini memungkinkan reseptor batuk dalam epithelium di laluan pernafasan sangat sensitif pada stimulasi mekanikal ataupun kimia.

Stimulasi pada reseptor batuk bertindak mengeluarkan bahan asing daripada sistem pernafasan sebelum ia sampai ke paru-paru. Keadaan itu menyebabkan bayi sukar untuk mengeluarkan bahan asing atau yang tidak dikehendaki, termasuklah cecair seperti susu daripada tekak. Otot mereka masih kecil untuk bertindak sedemikian.

Sehubungan itu, tiada cara yang lebih berkesan bagi mengelakan permasalahan atau risiko itu kecuali ibubapa atau pengasuh bersikap lebih prihatin dalam penjagaan bayi. Jangan sesekali tinggalkan mereka sendirian ketika menyusu. Walaupun anda berada di sebelah bayi itu sekalipun, jangan biarkan mereka menyusu dengan bertindak menjadikan bantal sebagai bahan penyendal atau penahan botol susu.

Sebaliknya, cara terbaik adalah memegang botol susu itu. Pada masa sama, pantau sesi penyusuan itu. Ibubapa juga perlu prihatin aspek pemilihan puting botol susu yang digunakan. Lubang puting yang besar menyebabkan susu mengalir terlalu laju yang memudahkan mereka tersedak.

Begitu juga ketika memberi mereka makan, ibubapa atau pengasuh perlu peka untuk melihat keupayaan anak sama ada si kecil itu sudah berupaya mengunyah makanan dengan baik atau sebaliknya. Tidak semua makanan mesti dihancurkan sebelum disuap kepada anak. Sebaliknya, potong makanan dalam saiz kecil yang bersesuaian dengan keupayaan anak untuk mengunyah atau menelan.


Info - Cara Betul Teknik Menyusu Bayi
 • Ini bergantung pada cita rasa dan pilihan anda. Anda boleh menyusu sambil duduk, berbaring atau serong sebelah.
 • Tentukan kedudukan anda betul. Bermakna cara anda duduk atau baring, memegang bayi dan bagaimana bayi menyesuaikan mulutnya apabila menyusu.
 • Bayi perlu diampu dengan baik. Anda boleh duduk bersandar di atas katil dengan kepala bayi di atas lengan atau duduk bersandar di kerusi.
 • Jangan bersandar terlalu jauh daripada bayi sehingga susah ia mencapai puting payudara anda. Jangan terlalu membongkok sehingga terlalu rapat dengan bayi.
 • Gunakan sesuatu seperti bantal, kusyen atau bahan yang lembut tapi kukuh untuk bersandar atau merehatkan kaki agar dapat menyokong anda dan bayi.
Perkara Yang Perlu Dielak
 • Jangan sekali-kali tinggalkan bayi sendirian ketika menyusu.
 • Jangan jadikan bantal atau kusyen sebagai penahan atau penyendal botol susu yang diberi kepada si kecil, sebaliknya pegang botol susu itu.
 • Pantau sesi penyusuan itu bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.
 • Jangan pandang remeh pembelian puting susu. Sebaliknya, peka kepada aspek lubang puting itu kerana lubang besar juga berisiko menyebabkan bayi tersedak susu.

3 comments:

 1. start umo anak 4 bulan sy dah mula bg susu secara baring.. alhamdulillah setakat nie ok la.. mudah2an tak jadi tersedal susu nie maklum la kdg tu kita tertido dlu dpd baby...

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.