"Untuk Respon Pantas, WASAP Je Kak Engku"

019 2077 643 (Nak Tanya Soalan)
019 366 7525 (Nak Order Barang)
KEPAKARAN Kak Engku adalah membantu Mama semua untuk mendalami dan mempratikkan ilmu Kehamilan, Berpantang, Penyusuan Dan Penjagaan Bayi secara online agar Mama lebih bersedia, sentiasa ceria dan teruja sebelum dan selepas kelahiran. Di samping menyediakan khidmat nasihat berkaitan barangan keperluan berpantang dan set bersalin yang pratikal digunakan dengan harga yang Murah dan Semestinya ORI.

10 May 2010

Boleh & Tidak Boleh

Melalui fasa kehamilan, banyak perkara perlu anda beri perhatian demi kesihatan anda dan juga kandungan. Berikut antara perkara yang boleh atau tidak boleh anda lakukan sepanjang hamil.

 • Kenal pasti gejala kehamilan yang anda hadapi seperti pedih ulu hati, kram, sakit belakang dan sebagainya. Jangan anggap mudah gejala yang dialami. Tangani dengan cara yang betul agar ia tidak mengganggu kehamilan anda.
 • Jika memandu atau duduk dalam kenderaan, pastikan anda memakai tali pinggang keledar untuk keselamatan anda dan juga bayi jika berlaku kemalangan. Elakkan memakai tali pinggang melintang di atas perut. Letakkan satu di bawah perut dan satu lagi di atas perut untuk keselesaan anda.
 • Jangan pandang remeh jika anda terkena selesema terutama jika usia kandungan kurang dari 14 minggu kerana ia boleh membahayakan kehamilan anda. Segera berjumpa doktor.
 • Patuhi jadual pemeriksaan antenatal. Dengan ini, anda akan mengetahui perkembangan bayi dari masa ke semasa dan sebarang masalah yang dikesan boleh diatasi lebih awal.
 • Jika anda menghadapi masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi atau kandungan gula dalam darah berada pada paras rendah, sentiasa pantau tahap kesihatan anda. ikuti segala nasihat doktor.
 • Tidak salah untuk bergerak aktif selagi ia tidak membahayakan anda. Ia baik untuk kehamilan anda. Tanyakan pada doktor apakah aktiviti atau senaman yang sesuai boleh anda lakukan.
 • Jika boleh, cuba larikan diri daripada keadaan yang boleh menimbulkan stress dalam diri anda.
 • Pastikan anda tidur secukupnya antara 7 hingga 9 jam setiap hari. Cuba cari cara yang boleh membuat anda selesa semasa tidur.
 • Sentiasa pantau kenaikan berat badan anda sepanjang tempoh kehamilan. Wanita hamil memang mudah mengalami kenaikan berat badan. Pastikan kenaikan itu normal dan tidak terlalu berlebihan demi untuk kesihatan anda juga.
 • Amalkan pemakanan yang sihat. Banyakkan pengambilan buah dan sayuran serta makanan yang berserat. Dapatkan kalsium yang mencukupi untuk keperluan kehamilan anda. Elakkan makanan yang tinggi kandungan lemak.
 • Asid Folik penting untuk wanita hamil. Kekurangannya boleh menjejaskan tumbesaran anda. Pastikan anda mengambil 400 gram asid folik setiap hari.
 • Jangan lupakan pengambilan vitamin dan mineral tambahan yang diperlukan untuk kehamilan anda. Tanyakan pada doktor vitamin yang sesuai untuk keperluan anda.
 • Anda boleh dapatkan bekalan protein daripada ikan, namum pastikan anda memakan ikan yang bebas kandungan merkuri. Sesetengah ikan terutama yang bersaiz besar mempunyai kandungan merkuri yang tinggi yang boleh membahayakan kehamilan anda.
 • Elakkan memegang atau menggunakan bahan-bahan kimia seperti racun, semburan serangga atau bahan perosak, cat, peluntur dan sebagainya. Jika perlu, ambil langkah berjaga-jaga dengan menggunakan sarung tangan sebelum memegang barangan tersebut.
 • Elakkan memegang, memandikan atau menukar pasir najis kucing peliharaan. Ia berisiko mendedahkan anda dan bayi terhadap jangkitan tixoplasmosis yang disebabkan parasit daripada haiwan tersebut.
 • Jangan amalkan bersauna semasa hamil atau berendam dala air panas. Ia boleh menyebabkan bayi anda tidak selesa dan mengganggu kehamilan anda.
 • Jangan asal guna pencuci vagina kerana ada antaranya yang mengandungi bahan yang berbahaya untuk wanita hamil dan boleh menyebabkan alahan, jangkitan kulat dan jangkitan saluran kencing.
 • Elakkan merokok, pengambilan dadah mahupun alkohol. Semua bahan ini berisiko menyebabkan kanser kepada bayi anda selain kelahiran pramatang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Borang Pesanan

Nama:
Email:
No. Tel:
Alamat Penghantaran:
Produk:
Kuantiti:
Harga Anda:
Brg Nak Bila?:

Isikan Je Harga Yang Anda Inginkan, Asalkan Harga Tu LOGIK, Pasti Kak Engku Setuju. Kat Engku Akan Memberi Respon Secepat Yang Mungkin....Insya Allah.


Click here to create your own form.

Mesej & Cadangan

Nama:
Email:
Mesej:

Kak Engku Mengalu-alukan Sebarang Cadangan & Soalan.


Put a website form like this on your site.